Amnesty International закликає владу України зберегти докази ймовірних російських воєнних злочинів

Унаслідок військових успіхів українських збройних сил із відновлення контролю над окупованими Росією територіями почали з’являтися нові докази ймовірних воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. У зв’язку з цим Марі Стразерз, директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії заявила: 

«У ході того, як Україна повертає контроль над окупованими російськими військами територіями, важливо зберігати докази ймовірних воєнних злочинів російської сторони. Збирання цих даних вимагає великої кількості ресурсів, тому ми закликаємо міжнародну спільноту забезпечити Україну необхідною допомогою. Усі поточні та майбутні суди щодо ймовірних воєнних злочинів мають відповідати стандартам справедливого судочинства. 

У ході того, як Україна повертає контроль над окупованими російськими військами територіями, важливо зберігати докази ймовірних воєнних злочинів російської сторони. 

Марі Стразерз, директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії

Усе вказує на те, що саме у відповідь на військові успіхи України Росія здійснила обстріли, що завдали значної шкоди критичній цивільній інфраструктурі. Зокрема, удар по електростанції призвів до відключень електроенергії та водопостачання і спричинив перешкоди для дяільності цивільного населення. Ми нагадуємо Росії, що цілеспрямований обстріл цивільної інфраструктури може вважатися воєнним злочином. Ці обстріли необхідно розслідувати та гарантувати, що всі підозрювані у кримінальних порушеннях будуть притягнуті до відповідальності». 

Додаткова інформація 

Відповідно до наявної інформації, протягом останніх кількох днів українські збройні сили повернули контроль над більш як 3000 квадратних кілометрів території, що до цього була окупована Росією, включно з Ізюмом та Куп’янськом, – двома ключовими містами в Харківській області.  

Російські війська відступають, лишаючи докази ймовірних воєнних злочинів, скоєних ними та підтримуваними Росією збройними угрупованнями. Зокрема, ідеться про свідчення очевидців, відео- та фотоматеріали. 

10 вересня українські правоохоронні органи повідомили, що поліція ексгумувала тіла двох чоловіків, яких у березні катували та вбили російські військові у селі Гракове Харківської області. 

11 та 12 вересня військові атаки з боку Росії пошкодили критичну енергетичну інфраструктуру, що призвело до масштабних перебоїв у постачанні електроенергії та води, а також до зупинки руху потягів.