Військова діяльність Росії на території Запорізької АЕС – серйозна загроза для безпеки регіону, вважає Amnesty International

П’ятого вересня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) оприлюднило висновки про те, що Росія розміщує війська на Запорізькій атомній електростанції. Це також підтверджує інформація, яку Amnesty International отримала в серпні. У зв’язку з цим Денис Кривошеєв, заступник директора з досліджень офісу Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії, заявив:

«Окупацією Запорізької АЕС російські війська не лише ставлять під загрозу тих, хто перебуває на станції та її околицях, а й підвищують ризик ядерної катастрофи в усьому регіоні.

Розмістивши свої сили на території АЕС і в безпосередній близькості від неї Росія несе першочергову відповідальність за потенційно руйнівні наслідки ядерної аварії. Amnesty International закликає до повної демілітаризації електростанції та її найближчих околиць.

Розмістивши свої сили на території АЕС і в безпосередній близькості від неї Росія несе першочергову відповідальність за потенційно руйнівні наслідки ядерної аварії

Денис Кривошеєв, заступник директора з досліджень офісу Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії

Окрім очевидної небезпеки мілітаризації електростанції, місцевий житель розповів Amnesty про те, що українське населення, включно з персоналом, який російські сили підозрюють у документуванні їхньої діяльності поблизу електростанції, зазнали жорстокої розправи. За словами очевидця, деяких людей викрали та катували у підвалі будівлі, що раніше використовувалася Службою безпеки України».

У серпні Amnesty місцевий житель і співробітник ЗАЕС повідомили, що російські військові на станції обмежують пересування персоналу, а також піддають їх настирливому особистому обшуку. Amnesty International не змогла перевірити ці тривожні твердження з інших джерел. Однак висновки МАГАТЕ підтверджують присутність російських військ на станції та обмеження пересування персоналу.

МАГАТЕ також повідомило про фізичні пошкодження об’єктів ЗАЕС внаслідок військових дій поблизу, зокрема обстрілів. Місцеві джерела Amnesty International повідомили, що руйнування є результатом мінометного обстрілу російськими військами з окупованої території України, імовірна ціль якого – звинуватити українські сили. Amnesty не змогла перевірити ці заяви, але стурбована тим, що МАГАТЕ підтверджує збитки в результаті обстрілу, включно з датами, детально описаними нашими місцевими джерелами.

МАГАТЕ не назвало жодну зі сторін відповідальною за обстріл і вимагало від обох сторін припинити всю подібну військову діяльність.

Додаткова інформація

МАГАТЕ опублікувало доповідь «Ядерна безпека, безпека та гарантії в Україні», 2-й підсумкова доповідь Генерального директора у період із 28 квітня по 5 вересня 2022 року (ukraine-2ndsummaryreport_sept2022.pdf (iaea.org).

МАГАТЕ повідомило, що їхня команда спостерігала «присутність російського військового персоналу, транспортних засобів і обладнання в різних місцях на ЗАЕС, включно з кількома військовими вантажівками на першому поверсі турбінних залів енергоблоків 1 і 2 і військовими транспортними засобами, розміщеними під естакадою, що з’єднує реакторні установки». Агентство закликало до «негайного встановлення ядерної безпеки та охоронної зони навколо ЗАЕС».