Вимагайте від російської Федеральної палати адвокатів повернути адвокатський статус захисникам прав кримських татар!

15 липня адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілєва та Назіма Шейхмамбетова позбавили професійного статусу в помсту за їхню правозахисну роботу — відстоювання інтересів кримськотатарських активістів, яким були висунуті політично мотивовані звинувачення в окупованому Росією Криму. Якщо це рішення не скасують, вони не зможуть представляти клієнтів у кримінальних провадженнях і в суді, а також складати нові кваліфікаційні іспити раз на рік. У часи коли частішають політично мотивовані переслідування активістів, це є попередженням для інших адвокатів у Криму.


Текст:

Шановний Пане президенте,

Звертаюся до Вас, аби висловити свою занепокоєність стосовно нещодавнього позбавлення професійного статусу адвокатів Лілі Гемеджі, Рустема Кямілєва та Назіма Шейхмамбетова виключно за те, що вони виконували свої професійні обов’язки із захисту прав людини в Криму, та закликати Вас і професійну юридичну спільноту солідаризуватися та виступити на їхній захист для негайно поновлення їхнього адвокатського статусу.

Усі троє адвокатів були членами адвокатської палати “Нізам” (Чеченська Республіка), яка 15 липня позбавила їх професійного статусу у відповідь на скаргу, що її висунуло проти них Управління міністерства юстиції Чечні. Поза сумнівом, Ви, як представник професійної юридичної спільноти, зрозумієте мою занепокоєність тим фактом, що позбавлення їх професійного статусу відбулося внаслідок скарги з боку державного органу — а це зазіхає на фундаментальні принципи незалежності професії юриста. За словами адвокатів, вони не отримали жодного попередження щодо скарги й дисциплінарного слухання відносно них. Хоча й Управління міністерства юстиції заявляє про професійні порушення з їхнього боку, майже немає сумніву, що це є помстою за їхню правозахисну роботу в Криму, де вони представляли клієнтів у політично мотивованих справах. Адвокати мають на меті апелювати це рішення, як через суди, так і через Федеральну палату адвокатів.  Якщо це рішення негайно не скасують, вони не зможуть представляти клієнтів у кримінальних провадженнях і в суді, а також складати нові кваліфікаційні іспити раз на рік.    

Як Вам, напевно, відомо, останніми роками й місяцями кількість переслідувань проти членів юридичної спільноти в Криму лише зростала, тож позбавлення професійного статусу трьох адвокатів дає черговий сигнал, що хвилює. Представники юридичної спільноти стикалися з обшуками та безпідставними арештами з боку силових структур, деякі з них отримували надмірні штрафи або ж підпадали під так зване адміністративне затримання через “правопорушення”, які були реалізацією їхніх прав людини на свободу вираження та/або мирних зібрань.

Цим листом до Вас я звертаюся до представників адвокатури в вашій країні, зокрема до Федеральної палати адвокатів, із закликом проявити солідарність з боку професійної спільноти та вжити заходів для захисту її членів, які виконують свої професійні обов’язки відповідно до міжнародних стандартів адвокатської діяльності. Більш того, я закликаю Федеральну палату адвокатів пустити в дію свої дискреційні повноваження за Статтею 37.2 федерального закону “Про адвокатську діяльність та адвокатуру” (63-ФЗ від 31 травня 2002 року) для скасування рішення про позбавлення адвокатського статусу Лілі Гемеджі, Рустема Кямілєва, Назіма Шейхмамбетова та, відповідно, його відновлення.

З повагою,

Адрес:

Юрію С. Пилипенку

Президенту Федеральної палати адвокатів

пров. Сівцев Вражек, 43

Москва, 119002, Росія

Email: mail@fparf.ru, pilipenko@fparf.ru