Україна: внаслідок “необачного” обстрілу Росією багатоквартирного будинку та пляжного курорту в Сергіївці померли мирні жителі

Російські повітряні обстріли багатоквартирного будинку та бази відпочинку в прибережній Сергіївці на півдні України призвели до загибелі якнайменше 21 цивільної особи, як повідомляє Amnesty International за підсумками нового польового дослідження.

Удари прийшлися по містечку на Одещині 1 липня, майже о 1-ій годині після опівночі, в результаті чого було поранено 35 людей. Для цього, вочевидь, використовувалися протикорабельні ракети. П’ятеро людей залишаються в реанімації в тяжкому стані, а це означає, що остаточне число померлих може ще зрости.

“Ця потужна зброя була створена для знищення військових кораблів, тож це надзвичайно нерозсудливо — стріляти з неї по житлових районах, — сказала Донателла Ровера, старша радниця Відділу кризового реагування Amnesty International. — Цей обстріл — черговий зразок того, як російська армія не звертає жодної уваги на цивільне населення в Україні та продовжує спричиняти нічим не обґрунтовані смерті й руйнування. Усі винні в цих жахливих воєнних злочинах повинні понести відповідальність за свої дії”.

Ця потужна зброя була створена для знищення військових кораблів, тож це надзвичайно нерозсудливо — стріляти з неї по житлових районах

Донателла Ровера, старша радниця Відділу кризового реагування Amnesty International

Amnesty International побувала в Сергіївці на місці обстрілів та не знайшла поблизу жодних доказів присутності української армії, озброєння чи інших реальних військових цілей. Супутникові знімки, проаналізовані Amnesty International, також свідчать, що жодної військової активності в цій місцевості перед обстрілом не відбувалося.

Представники місцевої влади розповіли Amnesty International, що для удару були використані дві керовані ракети Х-22. Ці боєголовки містять понад 900 кілограмів заряду, а їхня система наведення розроблена для ураження кораблів, а не наземних об’єктів. Така ракета потенційно дуже неточна, тож використовувати її в густонаселених районах абсолютно недоречно.

Експерт з озброєнь Відділу кризового реагування Amnesty International знайшов на місці удару по готелю артилерійні уламки, які можуть бути частиною великої керованої ракети. Слід зауважити, що ці уламки містили заклепки старого зразка, які бувають на зброї 50-річної давнини — як-от Х-22. 

Базовий принцип міжнародного гуманітарного права (закони та звичаї війни) визначає, що сторони збройного конфлікту повинні за будь-яких обставин розрізняти цивільне населення, цивільні об’єкти та представників армії, військові цілі. Завдавати ударів можна по військових цілях, але стріляти по мирних мешканцях і цивільних об’єктах протизаконно. Перш ніж здійснити будь-яку атаку, представники армії зобов’язані вжити заходів та переконатися, що мають ґрунтовні підстави вважати, що вони не вдарять по цивільному населенню й цивільних об’єктах.    

Завдавати ударів можна по військових цілях, але стріляти по мирних мешканцях і цивільних об’єктах протизаконно

На сьогодні вже є безліч прикладів того, як російська армія в Україні регулярно здійснювали протиправні атаки, внаслідок яких гинули та отримували поранення мирні мешканці. Деякі з цих атак по цивільному населенню та цивільних об’єктах могли бути умисними.

Удар по базі відпочинку

1 липня, одразу після опівночі, російські військові випустили принаймні дві ракети в бік чорноморського курорту Сергіївка, що приблизно в 72 кілометрах на південний захід від Одеси. Перша ракета влучила в готель “Годжі” та вбила 6 цивільних. Кількома хвилинами пізніше друга ракета вдарила по будівельному магазину на фасаді 9-поверхового житлового будинку за адресою Буджацька, 23, вбивши 15 цивільних.

Серед убитих в готелі “Годжі” були Надія Рудницька, менеджерка готелю, та її 11-річний син Дмитро Рудницький. 30-річна Ольга Ільяшевич та її мати Марія — обидві вони втекли від боїв на Донбасі зі Слов’янська — також були вбиті.

Крім того, серед жертв обстрілу був 42-річний Олександр Шишков, відомий футбольний тренер, який жив в Одесі, але зупинився в готелі після дитячого футбольного матчу, що відбувся днем раніше між місцевою командою та командою з сусіднього Білгорода-Дністровського.

Обстріл житлового багатоквартирного будинку

Серед убитих під час обстрілу на вулиці Буджацькій були 68-річний вчитель фізкультури Володимир Чолак, його 64-річна дружина Тетяна, яка працювала кухаркою, та їхній 35-річний син Михайло, який жив у Одесі й приїхав відвідати своїх батьків.

Валентина, сестра Тетяни Чолак, розповіла Amnesty International: “Я почула вибухи та вибігла на вулицю… Прибігла туди [до 23-го будинку], забігла в будинок і знайшла Тетяну у своєму ліжку мертвою, вкритою розтрощеними меблями й завалами, а її чоловік Володимир був мертвий на кухні. Їхній син Михайло стояв на ґанку, ракета буквально поцілила в нього. Його розірвало на шматки”.

Також убита Галина Ромащук, 50-річна рецепціоністка, та її чоловік Сергій, 48-річний будівельник. Спочатку вони вижили в обстрілі та змогли вийти з будівлі, проте пізніше пара повернулася, щоб пошукати якісь свої речі, та їх обох вбило обвалом стіни.

36-річний Роман, мешканець четвертого поверху цього будинку, сказав Amnesty International, що він та його мати вижили лиш тому, що на час удару були за стіною з литого бетону на кухні, де вони купали своє цуценя після перенесеної ним операції. Решту їхньої квартири розтрощило ударною хвилею. Роман намагався врятувати свою сусідку, 63-річну Просковію Павленко. Її смертельно поранило вибуховою хвилею, тому вона померла, поки він виносив її з будинку.

Наталія Янковська та її партнер Максим Недомов обоє загинули від серйозних ран внаслідок вибухової хвилі. Двоє малих синів Наталії від попереднього шлюбу, по 10 та 14 років, залишаються в лікарні, один із них у критичному стані.

Іншими жертвами обстрілу житлової багатоповерхівки стали Олександр Срібний (47 років), Тетяна Нестеренко (64 роки) та Віра Максименко (71 рік).

Безжальне бомбардування російською армією житлових кварталів, де повно мирних мешканців, вбивство людей уві сні змушує свідомість похитнутися

Донателла Ровера, старша радниця Відділу кризового реагування Amnesty International

“Безжальне бомбардування російською армією житлових кварталів, де повно мирних мешканців, вбивство людей уві сні змушує свідомість похитнутися, — сказала Донателла Ровера. — Скільки ще цивільних має загинути, перш ніж настане справедливість та відповідальність за ці злочини? Російські сили, винні в цих грубих порушеннях міжнародного гуманітарного права, що й досі тривають, повинні бути притягнені до відповідальності за свої вчинки, а жертви та їхні сім’ї мають отримати повне відшкодування”.

Вичерпна документація порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, яку веде Amnesty International, скоєних під час війни в Україні, доступна за цим посиланням.